Kontrollrum på SVT i Norrköping

Strejk på gång i radio och tv

Uppdaterad version 17:50

Sveriges Radio Östergötland och Sveriges Television i Norrköping är två av de arbetsplatser som Journalistförbundet idag varslat om strejk på.
Varslet innebär att samtliga medlemmar i förbundet kommer att lägga ner arbetet helt under två dagar, med början på onsdag i nästa vecka.

Förhandlingarna mellan Journalistförbundet och arbetsgivarorganisationen SRAO om nytt journalistavtal inom public service har pågått sedan i mars. I fredags strandade förhandlingarna och igår sa facket upp det gällande kollektivavtal.

Oense om visstidsanställning
Orsaken till konflikten är att arbetsgivaren vill föra in allmän visstidsanställning i avtalet, något som enligt facket skulle leda till en ökad otrygghet för medlemmarna.

- Arbetsgivaren vill ta in journalister på kortare vikariat utan att motivera varför man gör det, säger Ulf Persson som är facklig företrädare på SVT i Norrköping.

I mediebranschen är det idag vanligt med korta vikariat där journalister ofta får byta arbetsplats och arbetsort.

- Det vill vi ju komma ifrån så mycket som möjligt och det känns som ett steg tillbaks nu när man vill skriva in allmän visstid i avtalet, säger Ulf Persson.

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom-Hulthén tycker att Sveriges Radio och Sveriges Television borde vara ett föredöme när det gäller anställningstryggheten.

- Det är inte mer synd om journalister än om andra människor utan trygga anställningar, men otryggheten försvårar för duktiga och engagerade journalister att utföra det jobb de är kompetenta till. Därmed försvårar arbetsgivarna också för journalistiken att fullgöra sitt uppdrag i demokratin. Allmänhetens radio och tv, public service borde vara ett föredöme för andra medier när det gäller personalpolitik. Tyvärr är det inte så, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén.

Inte tyst i radion
Sammanlagt berör dagens strejkvarsel omkring 400 journalister på radio- och tv-redaktioner på sex orter i landet. Dessutom gäller förbud för allt arbete med text-tv för samtliga medlemmar i Journalistförbundet på SVT. 

Vilka konsekvenser en eventuell strejk får för lyssnare och tittare är ännu oklart.

- Det kommer i alla fall inte att bli tyst i radion, säger Peter Weyde, kanalchef och ansvarig utgivare på SR Östergötland.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se
Maria Turdén
maria.turden@sr.se

FAKTA: Detta är allmän visstidsanställning

Allmän visstidsanställning infördes i lagen om anställningsskydd (las) tidigare i år. Det nya är att arbetsgivaren inte behöver motivera varför anställningen är tidsbegränsad. Arbetsgivaren kan anställa ett obegränsat antal medarbetare i olika omgångar i anställningsformen, men maximalt två år per medarbetare. Efter mer än två års anställning under en femårsperiod övergår anställningen till en tillsvidareanställning.

Källa: Nutek Företagarguiden (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".