Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hjärtsjukvården ska bli bättre

Publicerat tisdag 9 oktober 2007 kl 05.07

Genom en rad nya och mer effektiva behandlingsmetoder, och hög prioritet på förebyggande åtgärder, ska nu hjärtsjukvården i både Östergötland och hela landet bli bättre.

Framför allt innebär de nya nationella riktlinjerna för hjärtsjukvården, som presenterade igår, förändringar för arytmivården, alltså den som handskas med patienter som har rytmrubbningar på hjärtat. Och man lyfter fram tre stora förändringar.

För det första har man sett att förmaksflimmer, alltså när hjärtat slår oregelbundet, kan förebyggas med hjälp av läkemedlet Varan, man kan också göra ett ingrepp i hjärtat för att helt bota flimret.

Det andra man fokuserar på är en ny typ av pacemaker med en naturligare hjärtrytm som ska användas på högriskpatienter. Den tredje satsningen är en livsförlängande defibrilator som opereras in nära hjärtat, och den kan förlänga en hjärtflimmersjuk patients liv med upp till tre år.

Förebyggande vård

Sedan lägger man också stor vikt vid att förebygga hjärtsjukdomar. Och för patienten innebär det att man kommer att individanpassa vården ännu mer och göra kvalificerade bedömningar kring varje patient redan innan den blir sjuk.

Men nya metoder och förändringar ska ju också finansieras, men det får bli en fråga när man bestämt vilka landsting som ska få vilka metoder.

Magnus Janzon, överläkare vid hjärtcentrum på Universitetssjukhuset i Linköping är nöjd med riktlinjerna, men ser även att det kan leda till ekonomiska svårigheter:

- Jag tycker att det är mycket bra riktilinjerna som har kommit, och jag har stora förhiopningar om att vi ska kunna följa dem, men det kräver ju diskussioner med politiker och beslutsfattare om vilka steg vi ska ta från och med nu, säger han.

Helena Gustafsson
Sverige Radio Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".