Alltfler ungdomar i länet saknar jobb

Den öppna arbetslösheten i Östergötland fortsätter att sjunka, men samtidigt stiger ungdomsarbetslösheten.

- Vårt största problem är att vi inte hänger med övriga landet när det gäller ungdomarna och det är bekymmersamt, säger länsarbetsdirektör Gösta Landgren.

I september i år var 2500 ungdomar i länet öppet arbetslösa och det är drygt 100, eller 5 procent, fler än under samma månad förra året.

I landet som helhet har arbetslösheten bland ungdomar istället sjunkit med 10 procent sedan förra året och ligger nu på 4,8 procent. I Östergötland är siffran betydligt högre, 6,6 procent, och i Motala, där situationen är värst, saknar närmare 10 procent av 18 till 24-åringarna jobb.

Saknar rätt kompetens
Finspång, Åtvidaberg och Vadstena är andra exempel på kommuner med hög ungdomsarbetslöshet och enligt Gösta Landgren är det egentligen inte så att det saknas jobb. Framförallt inom industrin skriker man efter arbetskraft just nu säger han. Problemet är att ungdomarna saknar rätt kompetens:

- Vi tror att kompetensgapet är en stor bov i det här. Det vill säga att ungdomarna har fel kompetens för de jobb som finns. Det finns alltså lediga jobb men ungdomarna kan inte ta dem.

Tar tid
Han säger också att detta är ett problem som inte uppmärksammats i tillräckligt stor utsträckning tidigare, men att det nu vidtas en rad åtgärder för att lösa det:

- Det jobbas just nu på många fronter i hela regionen för försöka hantera det här. Både skolan och näringslivet tillsammans med politikerna så jag är övertygad om att det kommer att vända.

När ungdomsarbetslösheten i Östergötland kommer att vara nere på samma nivåer som i övriga landet, vill han dock inte sia om, men det är ingenting som sker i en handvändning:

- Jag tror att det kommer att dröja ett par år till i alla fall, säger Gösta Landgren.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".