Norrköpingspolisen saknar samordning med brottsofferjourer

Polisen i Norrköping har ingen som samordnar arbetet med brottsoffer. Detta trots att det sedan ett år tillbaka ska finnas två poliser som på deltid arbetar tillsammans med ideella föreningar som brottsoffer- och kvinnorjourer.

- Vi behöver en direktkontakt till polisen. En brottsoffersamordnare skulle underlätta på så sätt att vi skulle få fler ärenden än vad vi har idag, säger Marie Landell, ordförande på brottsofferjouren i Norrköping.

Polisen ska berätta för den som utsatts för brott hur den kan få kontakt med tillexempel en brottsofferjour för vidare stöd.

Förra året bestämdes att en person på både kriminal- och närpolisen en del av sin arbetstid ska arbeta med brottsofferfrågor.

Svårt rekrytera
Det handlar om att förse jourerna med anmälningar somkan vara intressanta och att arbeta mot andra poliser. I Linköping och Motala finns det men i Norrköping gapar stolarna fortfarande tomma. Helena Håkansson är brottsoffersamordnare på polisen i hela Östergötland.

- Norrköping har haft svårt att rekrytera folk som tycker att det är kul att jobba med frågorna. Det ska ju vara människor som brinner för de här frågorna, säger Håkansson.

Måste prioritera
Men några sådana har alltså Norrköpingspolisen inte hittat på drygt ett år. Mikael Skoog på närpolisen i Norrköping medger att de skulle kunna jobba mer med brottsoffren men att det handlar om att prioritera bland begränsade resurser. Och Marie Landell kan bara beklaga sig.

- Jag tycker det är tråkigt att det inte finns eftersom det försvårar vårt samarbete med polisen.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".