Polisens bombgrupp i arbete efter sprängningen i mc-klubben Outlaws lokaler i Åtvidaberg

S kräver hårdare tag mot kriminella gäng

Socialdemokraterna i Östergötland kräver idag hårdare tag mot mc-klubbar och andra kriminella nätverk i Sverige.

- Vi gör det här mot bakgrund av ett antal händelser i landet och synnerligen i Östergötland och här i Norrköping, säger Lars Bengtsson, ombudsman för socialdemokraterna i länet.

Enligt partiet visar den senaste tidens kriminella uppgörelser i bland annat Norrköping och Åtvidaberg att de åtgärder som vidtagits hitills är långt ifrån tillräckliga.

- Det finns ett klart likhetstecken mellan en tuffare lagstiftning och den här verksamhetens omfattning och vi ser ju i andra länder, där finns det en betydligt hårdare lagstiftning och där är den är typen av verksamhet också ett mindre problem, säger Lars Bengtsson.

Överläggningar med samtliga partier
Som exempel nämner han Canada där vissa typer av kriminella gäng har förbjudits och Danmark där man, i den så kallade operation Al Capone för några år sedan, samlade samhällets alla resurser för att göra tillvaron för framförallt mc-gängen så svår som möjligt.

Socialdemokraterna har nu bjudit in företrädare för samtliga partier i länet till överläggningar i nästa vecka. Dessutom ska en interpellation skickas till justitieministern och det är hög tid att agera, säger Lars Bengtsson, inte minst med tanke på den kriminella verksamhetens utbredning i Östergötland:

- Jag känner en oro dels när det gäller den här verksamheten, men vi har också extrema gruppen både inom den yttersta högern och den yttersta vänstern, som direkt och indirekt är inblandade i brottslig verksamhet och därför måste vi nu sätta ner klackarna så att Östergötland inte blir en tummelplats för den här typen av verksamhet. 

Självkritik
På frågan om varför den lagstiftning som socialdemokraterna nu efterlyser inte redan finns, svarar han att det finns all anledning för alla politiker oavsett partifärg att känna självkritik i den här frågan:

- Motargumenten har oftast handlat om den personliga integriteten, men jag tror att om man inte vidtar åtgärder nu kommer den här verksamheten bara att växa i omfattning och då blir den ännu svårare att ta tag i framöver. Så jag tror att det är dags nu.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".