Landstingsbesparingarna går trögt

Landstinget i Östergötland står inför ett rekordhögt budgetunderskott i år. Sammanlagt handlar det om drygt 200 miljoner kronor, men när verksamhetscheferna nu redovisat sina besparingsförslag visar det sig att dom bara anser sig kunna spara 40 miljoner.

- Jag är självklart inte nöjd med att det bara kommit in förslag som motsvarar 30 till 40 miljoner i det här läget. Här behövs det mycket, mycket mer, säger Marie Morell (m) ordförande i landstingsstyrelsen.

Högre än för fem år sedan
Det var för en månad sen som det stod klart att hälso- och sjukvården i Östergötland har ett underskott på 137 miljoner kronor för det första halvåret. Det är betydligt mer än för fem år sedan, när situationen var riktigt besvärlig, med stora besparingar som följd. 

Den här gången ville dock politikerna göra på ett annat sätta och istället för att som förra gången själva dra åt svångremmen beslutade man att låta verksamheterna göra det.

- Vi tror ju på att jobba underifrån och att jobba långsiktigt. Det är den enda hållbara strategin, säger Marie Morell. 

Nya besparingsförslag
Hitills har dock verksamheterna själva bara förslagit besparingar på sammanlagt 40 miljoner kronor, vilket är långt ifrån det totala underskottet på 200 miljoner för hela 2007. Nu Nu ska produktionsenheterna fortsätta och jaga kostnader och Marie Morell förväntar sig nya besparingsförslag: 

- Jag hoppas ju självklart att man ska kunna komma tillrätta med väldigt många delar utan att vi måste gå in och fatta politiska beslut, men om det skulle visa sig behövas får vi självklart göra det, säger hon. 

Tahir Yosef
tahir.yosef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".