Litteraturpriset till Doris Lessing

Nobels litteraturpris går i år till den engelska författaren Doris Lessing.

Akademiens motivering till priset löd: ”Den kvinnliga erfarenhetens epiker, som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning”.

Längst in i bokantikvariatet i Norrköping hade Reijo Rantanen tre böcker av Lessing.

Det gör honom till den bokhandlare som kanske har flest böcker av Lessing.
En butik blev av med sitt enda exemplar just efter klockan ett och en annan bokhandel hade när Sveriges Radio Östergötland tittade in halva beståndet kvar, en bok.

Handlarna själva är nöjda med priset och hoppas på att Lessing blir en storsäljare.
Men det dröjer nog ett par veckor innan hon finns i några större upplagor i handeln.

Doris Lessing föddes 22 oktober 1919 i Iran. Hon bor numera i Storbritannien. Lessing är en av de mest kända kvinnliga författarna någonsin, i paritet med Virginia Woolf och Selma Lagerlöf.

Redan 1925 flyttade familjen till en farm i dåvarande Sydrhodesia, dagens Zimbabwe i hopp om bättre försörjning. Uppväxten där skildrade Lessing i första delen av självbiografin Under huden från 1994.

Lessing romandebuterade 1950 med ”Gräset sjunger” (The Grass is Singing), om förhållandet mellan en vit farmarhustru och hennes svarta tjänare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista