Ramadan är slut - nu blir det fest

Fastemånaden ramadan är slut. Från och med idag firar svenska muslimer högtidshelgen id al-fitr i tre dagar.

Beslutet fattades efter överläggningar mellan ledande imamer i Sverige och Islamiska förbundets styrelse.

Omkring 400 000 personer med muslimskt ursprung i Sverige beräknas fira id al-fitr, en högtid som kan jämföra med julafton i den kristna världen.

In i det sista rådde osäkerhet om firandet skulle inledas på fredagen eller lördagen. Men efter överläggningar, månobservationer och konsultation med europeiska muslimska förbund beslöt Islamiska förbundet i Stockholm på torsdagskvällen att firandet inleds på fredag, berättar Abdallah Salah, ordförande i Islamiska förbundet i Stockholm.

-Det viktigaste har varit att ena så många svenska muslimer som möjligt kring en och samma dag, säger Salah.

Får klappar
Formellt infaller fastebrottshelgen när den nymåne som markerar inledningen på en ny månad blir synlig - vilket betyder att den kan infalla på olika dagar på olika platser i värden. Helgen som kan vara i tre dagar betraktas som en av de stora högtiderna för muslimer, då får muslimska barn presenter, ungefär som julklappar.

-Man bryter fastan vilket betyder att man äter gott och att familjen samlas. Men först på morgonen går man till moskén för att be och hälsa varandra, berättar Salah.

Fram till just den första morgonbönen har troende även möjlighet att lämna den allmosa som ska ges under ramadan. I Sverige rekommenderas en gåva på 60 kronor per person, enligt Salah. Allmosan, liksom fastan, ses som en solidaritetshandling med fattiga.

-De pengar vi samlar in i Stockholms moské går till organisationen Islamic relief som har verksamhet i 36 länder, säger han.

-Men det är ingen som kontrollerar om man ger sin allmosa, det är helt upp till en själv.

Service
Abdallah Salah beskriver ramadan som ett tillfälle för både andlig och fysisk återhämtning. Fysiskt därför att magen får tid att vila och andligt för att han tänkt mer på fattiga människor samt stärkt sin relation med Gud.

-Det är en fantastisk känsla nu, men första dagen var det jobbigt när jag kände doften av kaffe.

De flesta svenskar med muslimskt ursprung försöker ta ledigt från arbete eller studier under id al-fitr. I mångkulturella skolor som Rinkebyskolan i Stockholm och Rosengårdsskolan i Malmö planeras studiedagar eller kompensationsledighet just vid högtiden - så att barnen inte ska missa något i skolan.

-Det är självklart i områden där det bor många muslimer. Vi vill ta hänsyn och visa respekt, säger Börje Ehrstrand, rektor på Rinkebyskolan.

-Vi vill ju också vara lediga på vår julafton.

TT