Mer befogenheter åt företagshälsovården

Företagshälsovården ska få utökade befogenheter och bli mer lika vårdcentralerna. Det är ett av förslagen i en parlamentarisk utredning som pågår just nu.

- Syftet är att den enskilde ska få snabbare vård, säger Gunnar Axén (m) ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott.

I samband med regeringens budgetproposition presenterade regeringen förslag till en omfattande reform inom sjukförsäkringssystemet. Reformen består av flera olika delar, bland annat lägre sjukpenning, tätare prövning av den sjukskrivnes arbetsförmåga och en rehabiliteringsgaranti för dem som jobbar.  Allt i syfte att att fler som kan jobba ska kunna komma tillbaka till arbetsmarknade.

Mer befogenheter åt företagshälsovården
Efter presentationen av reformen tillsattes en parlementarisk utredning som har som uppgift att tydliggöra hur reformen ska fungera i verkligheten. Ett förslag som utredningen har är att ge företagshälsovården större befogenheter både för sjukskrivning av människor och när en patient behöver remiteras till specialist.

- Idag kanske man vänder sig till sin företagshälsovård och läkaren där konstaterar att man är i behov av någon form av medicinsk behandling eller vidare undersökning och jag hade kunnat ge dig det men jag får inte och därför måste man gå vidare till en vårdcentral, säger Gunnar Axén.

Krav på tidigare sjukintyg
Ett annat förslag utredningen tittar på är frågan om krav på sjukintyg före den åttonnde sjukdagen. Där kan företagshälsovården komma in i bilden.

Gunnar Axén säger att det än så länge inte finns några konkreta förslag på deras bord men det som är klart hittills är att alla arbetsgivarna i framtiden får möjlighet att kräva sjukintyg innan den åttonde dagen om den anställde har varit sjuk ofta.

- För många som omfattas av kollektiv och alla i framtiden kommer arbetsgivaren ha möjlighet att begära sjukintyg någon dag tidigare än den åttonde dagen om det är så att den sjukskrivne har varit sjuk under många korta sjukskrivningar under en kort period.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista