Klockaretorpet får egen park

Idag invigs den nya stadsdelsparken i bostadsområdet Klockaretorpet i Norrköping.

Idén till parken föddes under en av de så kallade idésmedjor man haft i bostadsområdet och invånarna själva har haft mycket att säga till om när det gäller utformningen.

- Klockaretorpet är ju Sveriges barntätataste område och det betyder ju att det finns stora behov också av någonstans att vara och något att göra. Så det här är verkligen rätt park på rätt ställe, säger Sofie Drake, projektledare för Agenda Klockaretorpet. 

Fotboll och boule
I den nya parken finns mycket aktiviter för barn och ungdomar. Bland annat kan man spela fotboll, basket och innebandy men det finns även boule och promenadstråk för de äldre som bor i området.

Barnen har fått vara med och säga sitt om vad de vill kunna göra i parken, men när kommunen la fram förslag på hur parken skulle se ut fick även boende som inte deltagit i arbetet vara med och påverka:

- Det är ju väldigt mycket folk som bor i området och det är svårt att nå alla. Så vi tog helt enkelt en vända till och stuvade om lite. Och nu tror jag faktiskt att alla är väldigt imponerade av hur fint det har blivit. 

Mycket rörelse
Det finns dock en viss oro för att parken ska utsättas för sabotage, men det försöker man nu förhindra genom olika åtgärder: 

- Vi har gjort upprop i skolorna att hundägare ska ta promenaden kring parken så att man ser till så det hela tiden rör sig folk där. Och vi har börjar organisera grupper som ska ta hand om parken ideellt.

Läs också:

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se