Nedskärningar i Finspångs skolor

Det kommer att bli färre tjänster inom skolan i Finspång nästa år. Humanistiska nämnden får tre miljoner kronor mindre att röra sig med. Dessutom får skolan ytterligare 2,5 miljoner kronor mindre på grund av minskande elevunderlag.

Imorgon ska nämnden fatta beslut om verksamhetsplaneringen för 2008. Tjänstemännen ska också se över landsbygdsskolornas framtid.

- Vi ska resonera med dem om vi kan hitta former för att driva skolorna på annat sätt, säger Krister Pettersson vhef för humanistiska förvaltningen.

Uppmanar ni landsbygdsskolorna att bilda friskolor?
- Vi kan möjligtvis hamna i den situationen men det kan ju finnas mellanalternativ.
Det kommer att bli ett tufft år ekonomiskt för skolorna och försökolorna i Finspång nästa år när tre miljoner kronor ska sparas in.

Spara på lönekostnaderna
Inom alla enheter kommer ett generellt sparbeting att gå ut till cheferna. Men det räcker inte med det. Av nämndens budget på 350 miljoner kronor är den största delen, nästan 250 miljoner kronor, löner. Det är där man kan spara, menar Krister Pettersson.

- Vi pratar konkret om färre tjänster.

Sedan tidigare är det klart att Lillängsskolans elever efter sommaren 2009 kommer att gå på Storängsskolan och de tomma lokalerna blir förskola istället.

Men nästa år är det inte än så länge aktuellt med någon skolnedläggning, enligt Krister Pettersson.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista