Fler turer ska ge en miljon nya resenärer

Under eftermiddagen tar kollektivtrafiknämnden i Linköping beslut om hur kollektivtrafiken ska se ut under nästa år.

Den största förändringen blir att bussarna på de större linjerna kommer att gå med tio minuters intervall vissa tider på dygnet.

- Det betyder att där det är stora resandeströmmar så kommer man att kunna gå till bussen utan att fundera på när den går, för det kommer alltid en buss ganska snart, säger Rolf Edelman (m) ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Tiominuterstrafik och stadsdelsbussar
Bussarna har tidigare kört tiominuterstrafik i Linköping men pengarna räckte inte till.

- Vi fick dra ner på det. Då föll antalet resande så nu vill vi vinna tillbaka resenärerna.

Förutom tiominuterstrafiken så satsar Linköping även på stadsdelsbussarna för att vinna tillbaka passagerarna. Stadsdelsbussarna gynnar dem som bor utanför tätorten. Man ringer helt enkelt och säger när man vill åka från en speciell hållplats och då får man en tid då bussen kommer.

Fler resenärer
Kostnaden för det nya linjenätet väntas landa på omkring 126 miljoner kronor, ungefär 6 miljoner mer än vad det kostar idag. Men det är väl satsade pengar, tycker Rolf Edelman. Vad målet är råder det inga tvivel om.

- Vi hoppas på en miljon fler resenärer med den här satsningen men det får gärna bli fler.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".