Landsbygdsskolor redo bli friskolor

Under eftermiddagen tar humanistiska nämnden i Finspång beslut om nästa års budget och verksamhet. Klart är att skolan och förskolan kommer att få 5,5 miljoner kronor mindre att röra sig med.

Dessutom ska kommunen undersöka möjlighetet för landsbygdsskolorna att drivas i någon annan form än idag.

- Vi är väl öppna för alla förslag för vi är måna om att ha skolan kvar i bygden. Så vi måste undersöka möjligheten att driva skolan själva, säger Åse Hellberg i Björke föräldraförening.

Viktig för bygden
Det man gjort i Björke i Igelfors är att man redan tidigare har sökt och fått tillstånd att driva skola som friskola. Ett tillstånd man inte använt eftersom skolan inte varit hotad av nedläggning. Hur det blir nu när kommunen alltså ska se över landsbygdsskolornas driftformer vet inte Åse Hellberg men att skolan på något sätt blir kvar är viktigt.

- Den är viktig som samlingspunkt, både för unga och för föräldrar, säger Åse Hellberg.

Tillståndet att driva Björke skola som friskola har gått ut nu så blir det aktuellt behöver föräldraföreningen söka på nytt men helst ser Åse Hellberg att skolan blir kvar under kommunens vingar.

- Det är väl enklare för oss som bor i bygden att ha den i kommunal regi eftersom det krävs ideella insatser annars.

Även i Grytgöl finns uppslutning runt skolan och man har beredskap om kommunen vill skära kraftigt eller uppmanar dem att byta till friskola.

Främst personalminskningar
Skolan och förskolan i Finspång får nästa år 5,5 miljoner kronor mindra att röra sig med. Enligt förvaltningschefen Krister Pettersson har det inte diskuterats några omedelbara nedläggningar utan det är personalkostnaderna som ska minskas. Dessutom ska alltså landbygdsskolornas driftsformer ses över.

- Vi kommer att jobba för att vi ska ha en skola kvar. Sen får vi se vad som krävs för att genomföra det och om det blir i kommunal regi eller i någon alternativ form, säger Åse Hellberg.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Läs också: