Journalistkonflikt skjuts upp 24 timmar

Journalistförbundet skjuter upp de varslade konfliktåtgärderna vid bland annat Sveriges Radio i Norrköping i 24 timmar.

Arbetsgivarorganisationen SRAO sa ja till medlarnas bud, samtidigt som medlarna vädjat till journalistförbundet om att skjuta upp strejken för att kunna lägga ett nytt bud.

-Vi svarade ja på medlarnas bud och Journalistförbundet lämnade vad jag skulle vilja kalla ett orent bud, det vill säga ja, om vissa villkor är uppfyllda. Det innebär att de lagt in nya förhandlingsbitar i själva medlingen. Det är väldigt märkligt, men det har de gjort, säger Jörgen Bjerndell, vd för arbetsgivarorganisationen SRAO.

-Det innebär nu att medlarna fortsätter sitt arbete. Och jag har precis fått information från medlarna att Journalistförbundet skjuter upp sin strejk första dagen. Den blir först av på torsdag, om det inte händer något tills dess, tillägger han.

TT: Finns det möjlighet att diskutera kring villkoren?

-Så länge medlarna vill arbeta och ser en rimlig chans att hitta en lösning står vi till förfogande. Nu är det de som har bollen. Vi kan inte göra så mycket mer än att vänta på att medlarna återkommer.

Bjerndell tror att nästa steg i processen blir ett justerat bud från medlarna.

-Men när vet inte jag. De får ju kontakta oss först och resonera. Det blir under morgondagen i så fall eller i natt.

Konflikten rör ett nytt avtal för cirka 2 500 anställda inom Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".