Elpriset höjs kraftigt

Östkraft, med kunder i vår region, höjer standardpriset på el kraftigt. Från den 16 januari kostar en kilowatt-timme 57 öre. Det är den senaste i raden av prishöjningar från elbolagens sida det sista året.
Många villaägare är kritiska. Evert Ericsson i Linköping jobbar för organisationen Vi i småhus, och han tycker man ska ifrågasätta prishöjningarna. - Nu säger de att de tär dåligt med vattentillförseln, men hur dåligt är det egentligen. Kan man inte kompensera det på annat sätt, vilket vissa säger att man kan, säger Ericsson. Östkraft, med kunder i östgötaregionen, höjer standardpriset med 23 öre från 16 januari. Orsaken till höjningen är enligt Östkraft låga vattennivåer. Evert Ericsson värmer sitt hus med direktverkande el, men får ner elkostnaden genom ett mjukelsystem som sänker värmen nattetid. Elbolagen måste nu sänka sina fasta kostnader, anser Evert Ericsson. Organisationen Vi i småhus vill ha bort luftledningarna, som kostar stora pengar att underhålla. - Det är en kostnad att ha stora ytor som ska renhållas från buskage och träd. Något som husägarna själva kan påverka är att skriva avtal om elpriset. Det tycker Evert Ericsson absolut man ska göra för priserna kommer inte att vända neråt. - Tvärtom. Priserna kommer gå upp högre än en krona per kilowatt-timme. Det kommer bli konstant högt pris.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista