Thailand köper Jas Gripen

Thailand väljer Gripen framför USA:s F 16 när beslutet om landets framtida stridsplan tillkännages i morgon, säger en källa som varit inblandad i processen till Reuters.

Beslutet presenteras i morgon av Thailands flygvapenchef Chalit Pukphasuk.

Thailand ska byta ut sina tolv ålderstigna plan av typen F-5E. Inköpen av tolv nya plan ska ske i två steg med första leverans 2011. Reuters källa säger att det svenska planet delvis har vunnit kampen på grund av USA:s exportregler.

-Vi föredrog F 16 CD framför Gripen, men amerikanerna får inte sälja vapen till länder vars regeringar har avsatts i kupper.

Thailands folkvalde premiärminister Thaksin Shinawatra störtades för drygt ett år sedan av militären. Demokratin återupprättas inte fullt ut förrän efter det parlamentsval som ska hållas den 23 december i år.

”Spännande”
Owe Wagermark, informationsdirektör på Gripen International inom Saabgruppen, säger till TT att det thailändska flygvapnet har kallat till presskonferens klockan 13 lokal tid på onsdagen (klockan 8 i Sverige).

-Vi vet inte vad de kommer att berätta. Det känns spännande.

TT: Tyder inte presskonferensen på att det blir affär?

-Jo, men vad de har bestämt har jag ingen aning om.

-Vi är en av tre kandidater och såvitt jag förstår tog Thailands regering ett beslut i dag (tisdag).

Motköp
Enligt Owe Wagermark kommer ett köp att regleras i ett avtal mellan ländernas regeringar. I tidigare kontakter med Sverige har Thailand krävt att flygplansaffären ska generera motköp av thailändska jordbruksprodukter, till exempel kyckling och ris.

Reuters källa anger att det handlar om köp av först sex Jas 39 Gripen för leverans 2011, sedan ytterligare sex flygplan.

-Det vore fantastiskt om det skulle stämma, säger Owe Wagermark.

TT: Vad skulle en sådan försäljning betyda för er?

-En bra affär självklart. Det som är extra viktigt är att ytterligare ett land har valt Gripen och i en helt annan del av världen.

TT