Delade meningar om Gripenköp

På Gripen International i Linköping välkomnas idag beskedet om det thailändska flygvapnets beslut att satsa på det svensktillverkade stridsflygplanet:

- Självklart är det positivt att vi nu får ytterligare en kund ombord, säger Owe Wagermark, informationsdirektör på Gripen International.

Det var under en presskonferens i morse som chefen för det thailändska flygvapnet Chalit Pukphasuk meddelade att Thailand vill köpa sex Gripenplan och att det också fattats ett principbeslut om köp av ytterligare sex plan längre fram

- Det betyder ju väldigt mycket för Gripens positionering på välrdsmarknaden. Det här blir vår sjätte kund och sen är det naturligtvis positivt att det här är en helt ny region av världen, Thailand och Asien, säger Owe Wagermark. 

Fler arbetstillfällen
Nu återstår förhandlingar mellan den thailändska staten och Sverige, som företräds av Försvarets Materielverk (FMV). Formellt är det dit planen sedan levereras innan de säljs vidare till Thailand och även om Owe Wagermark i nuläget inte vill gå in på några detaljer säger han att dagens besked givetvis är mycket positivt för verksamheten i Linköping:

- Det är klart att det innebär arbetstillfällen på Saab och kanske inte bara på flygplanssidan utan även på andra delar av Saab.

Kritik från Svenska Freds
Samtidigt kommer inte oväntat kritik mot affären. På Svenska Freds säger man idag att affären är anmärkningsvärd och måste stoppas.

- Det är ett brott mot thailändarna och de mänskliga rättigheterna, säger generalsekreteraren Ola Mattson.

Bakgrunden till kritiken är att Thailand, sedan kuppen mot landets ledare hösten 2006, leds av en militärregim. Det ska också ha varit skälet till att landet inte valde USA som leverantör av stridsflygplan.

Surt, sa räven
Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuter ska thailändarna ha haft de amerikanska planen som förstahandsval, men eftersom USA inte levererar till länder som utsatts för kupper, blev det inte så. De uppgifterna tillbakavisas dock bestämt av Owe Wagermark:

- Ja, det är ju surt, sa räven om rönnbären. Det är ju en person, en amerikansk officer som har sagt det där och om man ser till vad amerikanerna har gjort så har ju Thailand nästan enbart amerikanskt materiel och det har man ju köpt under en tid när det varit 10-15 militärkupper, så det där är bara nys.

Du ser alltså inte den politiska situationen i Thailand som ett problem?

- Alltså från Saabs del ska ju vi leverera till svenska staten och det har vi inga problem med. Hur svenska staten sedan bedömer sin relation till Thailand har jag inte underlag att yttra mig om, säger Owe Wagermark.

Följ också Ekots rapportering:

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

FAKTA: Fler intresserade av Gripen

Gripen international har flera långt gångna projekt i olika länder. Störst är Indiens planerade köp av 126 flygplan. Saab har bjudits in av indiska regeringen att lägga en offert. Även Norge och Danmark är intresserade och ska lämna besked om sina framtida flygplansköp under 2008 respektive 2009. Hela Centraleuropa ses av Gripen som en viktig marknad. Rumänien, Bulgarien och Kroatien har anmält intresse. Rumänien har indikerat att de vill ha 48 nya plan. I Brasilien har intresset för Gripen väckts på nytt. Tidigare diskussioner rann ut i sanden för två år sedan.

Källa: Gripen international, TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.