Fem personer till sjukhus efter brand i Bersbo metallgjuteri

Uppdaterad version 17:40

Sammanlagt fem personer har förts till sjukhus efter den häftiga branden i Bersbo metallgjuteri utanför Åtvidaberg. Den gamla industribyggnaden är nu helt utbrunnen men eftersom det finns flaskor med acetylengas i lokalerna är explosionsrisken fortfarande mycket stor.

- Det är en uppenbar risk att flaskorna exploderar, säger räddningschefen Bho Eklund.

Det var vid ettiden idag som det började brinna i gjuteriet. De tre personer som befann sig i lokalen då har förts till universitetssjukhuset i Linköping, men ingen ska vara allvarligt skadad:

- En av dem hade brännskador på armen och de andra två lättare rökskador, säger Bho Eklund.

Säkerhetsavstånd
Han berättar också att ytterligare två personer förts till sjukhus senare under eftermiddagen. I de fallen ska det dock inte ha handlat om några fysiska skador utan om behov av stöd med bearbetning av den chock branden utlöst.  

På grund av explosionsrisken har ett säkerhetsavstånd på 300 meter upprättats runt brandplatsen. Dessutom har vägen mellan Bersbo och Sunnebo stängts av för genomfartstrafik.

- Just nu jobbar vi i skydd med att vattenbegjuta byggnaden med vattenkanoner, säger Bho Eklund.

Ingen evakuering
Han säger också att explosionsrisken kan bestå i uppemot 48 timmar, men att han hoppas att brandmännen så småningom ska kunna ta sig närmare byggnaden och koncentrera sig på acetylenflaskorna.

- Som tur är ligger den här byggnaden lite högre upp än bostadshuset runt omkring och dessutom är det en bra bit till dem så vi har inte behövt evakuera några byggnader, säger Bho Eklund.

Bersbo metallgjuteri grundades 1929 och tillverkade till en början resegrammofoner. Numera tillverkar gjuteriet bland annat ljusstakar. Även skeppsklockan till ostindiefararen Götheborg gjöts på det numera nedbrunna gjuteriet.

Orsaken till branden är ännu oklar.

Vägen mellan Bersbo och Sunnebo kommer att vara avstängd till torsdag morgon.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se
Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se