Norrköping satsar på löner och skolskjuts

Idag presenterade vänsterkoalitionen i Norrköping sin budget för 2008. Det går bra för kommunen, allt fler kommer i arbete och det märks på att skatteintäkterna ökar kraftigt.

Sedan den preliminära budgeten presenterades i maj har det tillkommit nästan 68 miljoner kronor i skatteintäkter. Pengar som socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet nu framför allt satsar på förskolan och på löner.

- Det vikitgaste är att klara av de löneökningar som personalen nu får utan att det ska innebära neddragningar. Det andra är att vi fortsätter att bygga ut förskolan. Vi har ett tryck just nu när folk får jobb att fler vill ha barnen längre tid på dagis, säger Mattias Ottosson (s).

Ingen ökad personaltäthet
Kommunen skjuter till extraepengar för de relativt stora löneökningarna för fackförbundet kommunals anställda. Så att löneökningen inte innebär besparingar inom förskolan eller vården. Övriga nämnder får klarar årets löneökningar genom effektiviseringar.

Förskolan byggs ut med drygt 500 nya platser till 2009 och nästan lika många nya platser på fritids tillkommer. Däremot får löftet om att öka personaltätheten inom bland annat vården vänta på att infrias.

- Vi vill öka personaltätheten också men just lönefrågan är viktigare. För det handlar om grupper som fått stå tillbaka i många år, säger Ottosson.

Satsning på skolskjutsarna
Ett resultat av att skatteintäkterna ökat är att koalitionen nu anser sig ha råd att förbättra de hårt kritiserade skolskjutsarna. Ingen ska behöva gå längre än två kilometer till bussen och resan ska inte ta längre än en timme. En kostnad för kommunen på sammanlagt cirka tolv miljoner fram till 2009.

Dessutom ska man se över tillämpningen av regelverket som särskilt boende på Vikbolandet tycker fått absurda konsekvenser. Ett syskon kan få ha gått på bussen på ett ställe medan storasyster fått gå en bit till. Stefan Arrelid (mp) tycker att tillämpningen varit för nitisk.

- Ja, vi anser också att det är viktigt att systemet är rättvist men ibland måste man också titta till de enskilda exemplen och att det kan finnas motiv till att inte vara så strikt hållen.

Vidare finns nu särskilda pengar anslagna till Norrköpings ansökan om att bli EU:s kulturhuvudstad 2014. Fyra miljoner kronor anslås till skolor där elevernas resultat är sämre än på andra ställen, förmodligen kommer pengarna användas till fler pedagoger.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista