Villkorligt för piratkort

Två män dömdes i dag av Linköpings tingsrätt för brott mot avkodningslagen. Männen har via Internet sålt utrustning för att se betal-tv gratis.
Det är ett viktigt mål som prövats av Linköpings tingsrätt. Enligt uppgift så går tv-bolagen miste om nästan en miljard kronor årligen på grund av piratkort. Ett av företagen Canal Digital har i ett brev till polisutredarna i Linköping skrivit att piratverksamheten har en sådan omfattning att den hotar att helt underminera dom ekonomiska förutsättningarna för den legala betal-tv-verksamheten. De två östgötarna, som stått åtalade, ska under under ett par års tid, via internet, ha sålt avkodningsutrustning i form av ett så kallat smartcard. Med kortet och med speciella dataprogram så har kunden kunnat framställa ett piratkort. Åklagaren uppskattade att en av männen har tjänat över en miljon kronor på försäljningen. Männen har hela tiden nekat till brott och ansett att de kort man kunnat köpa på hemsidorna inte alls behöver användas till att tjuvtitta på tv. Åklagaren är av en annan åsikt. I dag föll tingsrättens dom mot de två. Tingsrätten går på åklagarens linje och skriver i sin dom att det är utrett att den aktuella utrustningen tillverkats för att användas till piratkort. Straffet för de två männen blir villkorlig dom och dagsböter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista