Säkerhetskulturen inom försvaret utreds

Efter olyckan i småländska Ryd nyligen när två helikoptrar tillhörande Malmen i Linköping kolliderade i luften och fyra officerare omkom har Statens Haverikommissionen inlett en särskild utredning.

Utredningen ska titta på hur säkerhetskulturen inom försvarets helikopterverksamhet egentligen ser ut.

Agne Widholm utredningschef tror även att Ryd-olyckan kan kopplas samman med andra militära helikopterolyckor på senare tid.

–Vi ser att vi har gjort ett antal tidigare utredningar angående den här helikopterverksamheten. Vi kan också konstatera att det är ett stort antal omkomna under en sjuårsperiod och det är en markant ökning utav olyckor i den här verksamheten säger Agne Widholm.

Dyster historia
År 2000 omkom tre besättningsmän under en räddningsaktion på Kebnekaise. Tre år senare omkom sammanlagt sju personer i helikopterolyckor och nu senast dog fyra officerare under övning i Ryd.

Enligt Agne Widholm kan det vara så att man inte riktigt följer de bestämmelser som finns, det kanske finns en okunskap eller så har man egna bestämmelser som ligger utöver regelverket.

Haveriutredning fortsätter
Resultatet av utredningen kommer att vävas in i den haverirapport som görs om olyckan i Ryd.

Den tekniska utredningen går vidare för att se om det var ett tekniskt fel som var orsaken till kollisionen.

–Det finns inget i nuläget som pekar på att helikoptrarna under övningen i Ryd hade något tekniskt fel säger Agne Widholm.

Björn Djurberg
bjorn.djurberg@sr.se