Både ris och ros för regeringens lärarlyft

Lärarna välkomnar den satsning som regeringen gör för att vidareutbilda lärarkåren men är starkt kritiska till att de själva får stå för en del av kostnaden.

- Det är upprörande och vi funderar på vilka yrkesgrupper som skulle gå med på det för att få den vidareutbildning de behöver, säger Sandra Wahlström, ordförande i Lärarförbundet i Linköping.

Idag presenterar skolverket 160 olika kurser på högskolenivå som erbjuds lärare som vill vidareutbilda sig. Satsningen är en del av regeringens ambition att höja utbildningsnivån hos lärarkåren.

Dock kommer de lärare som väljer att sätta sig vid skolbänken igen inte att få fullt betalt. Staten står för 70% av kostnaden och den kommun läraren arbetar i för 10%.

- Satsningen förutsätter att lärarna gå ner i lön med 20 % för att få skaffa sig den kompetensutveckling som de behöver i sitt jobb och det är inte acceptabelt, säger Sandra Wahlström.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".