Biskopen knackar på i Mjölby

Idag återöppnas Mjölby kyrka efter omfattande reparationer. Det som förs bara skulle bli en insidig tvätt blev en helrenovering för elva miljoner kronor.

Att återinviga en kyrka kan inte gå till hur som helst.

- Biskopen kommer och knackar på porten med sin kräkla. Så kommer vaktmästaren och öppnar och processionen går in. Sen håller biskopen tal och förklarar kyrkan öppnad, säger kyrkoherden Georg Carlsson.

Det började med att kyrkan skulle tvättas på insidan. Då upptäckte man att kyrkan var fuktskadad efter tidigare reparationer och nu har kyrkan fått ny utsida så väl som ny insida.

Inuti är kyrkan mycket ljusar och på utsidan har den fått en ljust gul ton som den ska ha haft förr. Färgen kommer att skifta med vädret.

- När det regnar och blir blött så mörknar de fläckarna där regnet slår på. Det är kalkfärgen som reagerar så, säger vaktmästaren Ronny Ågren.

Kyrkkaffe i kyrkan
I veckan la hantverkarna sista handen vid arbetet. Elva miljoner har renoveringen kostat. Kyrkoherden hoppas att stiftet bidrar med åtminstone tre miljoner.

En förändring inne i kyrkan är att det ska bli bord och stolar längst bak, för den som vill dricka kyrkkaffe där. Kaffe i kyrkan är något som blir allt vanligare.

När församlingshemmet ligger lite för långt från kyrkan så orkar man inte dit utan går hem istället. Så det är lättare att fånga upp folka här direkt, säger Ronny Ågren.

Är kyrkan fri från inbyggda fel den här gången?
-Det hoppas jag att den är, men det visar sig väl.