Brister i arbetet mot etnisk diskriminiering

Två av tre fackförbund och arbetsgivare brister i sitt lagstadgade arbete mot etnisk diskriminering. Det konstaterar Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, efter en första granskning av enkätsvar om hur lagen efterföljs, rapportarar P4-programmet Efter Tolv.
Sämst sköter sig de fackliga organisationerna. I oktober inledde DO granskningen av fackförbundens och arbetsgivarnas mångfaldsarbete. Myndighetens tillsynsbrev gick ut till 120 organisationer med frågan om hur de följer lagens regler om ett aktivt arbete mot diskriminering när det gäller förhållanden på arbetsplatsen, vid rekrytering och för att förhindra trakasserier. LO är den organisation vars medlemsförbund svarat i minst utsträckning, var tredje har returnerat enkäten när svarstiden löpt ut. LO och dess underförbund är också de som gjort minst för att förhindra diskriminering. Enligt Anders Bergstrand, jurist vid DO, är de brister som upptäckts allvarliga: -Vi ser fack och arbetsgivarorganisationer som förebilder för och pådrivande på andra organisationer, arbetgivare och företag, säger Anders Bergstrand till Efter Tolv.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".