Vattenledningar renoveras

Delar av Norrköpings vattenledningsnät kommer att renoveras med start den här veckan.

Istället för att gräva upp och lägga nya rör, så fodrar man nu de gamla ledningarna med en plaststrumpa, som sedan härdas med ånga, något som kallas för relining och är en billigare metod, enligt Norrköping Vatten.

Under veckorna 43-45 kommer bl a ledningar i dagvatten- samt spillvattennätet i Kneippen, Oxelbergen och Kimstad att renoveras på detta sätt.

Efter att ha filmat hela ledningsnätet i Kneippen 2006 fick Norrköping Vatten reda på statusen på ledningarna. De fel man upptäckte under inspektionsarbetet genererade ett åtgärdspaket med bl a dessa så kallade reliningsarbeten. Utöver Kneippen kommer även ledningar på ledningssträckor i Oxelbergen, vid Gamla Torget, Dagsbergsvägen samt Kvarnlyckevägen i Kimstad förnyas. 

Plastlukt kan uppstå

I samband med reliningen kan plastlukt uppstå i omgivningen och i ledningarna. Plastlukten kan även kännas inne i fastigheterna. Denna lukt är kortvarig och försvinner, menar man på Norrköping Vatten. Plaststrumporna som används vid relining är specialdesignade för varje ledningsrenovering och är en färskvara som måste användas inom en viss tid eftersom de annars stelnar och blir obrukbara.

Det reliningprojekt som nu pågår beräknas kosta 5,5 miljoner kronor och är förhållandevis en billig metod i jämförelse med att gräva upp och lägga helt nya rör, enligt Norrköping Vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista