Ydre säger ja till flyktingmottagning

I förra veckan pekade Migrationsverket ut Ydre som en av landets sämsta kommuner när det gäller flyktingmottagning. Under de senaste åren har kommunen inte tagit emot några flyktingar alls, men nu ska det bli ändring. I veckan sa kommunstyrelsen ja till att ta emot mellan 20 och 40 personer nästa år. 

- Beslutet har ingenting med kritiken att göra. Till och med datumet var spikat innan de här skriverierna i tidningarna, säger Inga Arnell Lindgren (c) kommunalråd i Ydre.

Kritiken som gav upphov till skriverierna ger hon dessutom inte mycket för. Att kommunen hitills inte tagit emot några ensamkommande flyktingbarn, trots vädjanden från Migrationsverket, beror enligt henne helt enkelt på att man i nuläget inte har något vettigt boende att erbjuda.

Ydre inte intressant
När det gäller vuxna asylsökande med uppehållstillstånd säger Inga Arnell Lindgren att det var först i slutet av förra året som Integrationsverket visade något intresse för att placera några flyktingar i Ydre:

- Det första man säger då är att eftersom vi har sett att ni kan ta emot max 16, 17 personer enligt våra beräkningar så har vi inte tyckt att det har varit så mycket att diskutera. Men sen sa man då i samma andetag att Integrationsverket skulle  avvecklas och att man gärna ville ett skriva ett avtal innan nedläggningen.

Avtal på gång
Att skriva ett avtal med en myndighet som står inför nedläggning tilltalade dock inte kommunen. Istället valde man att vänta tills länsstyrelserna tagit över uppgiften att kommunplacera asylsökande flyktingar med uppehållstillstånd och nu är ett avtal på gång.

- Vi har fattat beslut om att kommunen ska skriva avtal med länsstyrelsen om att ta emot flyktingar och vi har diskuterat mellan 20 och 40 stycken, säger Inga Arnell Lindgren.

Viktigt att de stannar
Hon betonar dock att det är ett stort åtagande för en liten kommun som Ydre och att det, för ekonomins skull, är viktigt att de flyktingar som bosätter sig i Ydre sedan också väljer att stanna där, i alla fall i några år: 

- Det man säger är ju att vi får generöst betalt, men det kostar oss också och om de inte bor kvar i tre, fyra år då kommer det att kosta oss direkt ur skattemedlen. Men om de bor kvar då blir det istället en tillväxt och vi måste ju försöka att få fler invånare till kommunen, säger hon. 

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".