67-åring fälld för vållande till annans död

En 67-årig Vadstenabo dömdes idag till villkorlig dom och böter efter en dödsolycka på riksväg 50 strax söder om Motala i våras. Vid olyckan omkom en motorcyklist och 67-åringen fälls för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

Olyckan inträffade när mannen var på väg att svänga ut från en parkeringsficka och motorcyklisten som kom bakifrån körde in i hans bil.

Själv hävdar mannen, som nekar till brott, att han tittade i backspeglarna innan han började köra ut på vägen och att det bara var den vänstra framskärmen som var utanför den streckade linjen när kollisionen inträffade.

Linköpings tingsrätt konstaterar dock att mycket höga krav på uppmärksamhet och försiktighet måste ställas på en bilist vid en sådan manöver och att såväl sikt som andra förhållanden var så bra att 67-åringen borde ha observerat motorcyklisten.  

Uppenbarligen, skriver rätten, har han inte ägnat den bakifrån kommande trafiken tillräcklig uppmärksamhet och kört ut på riksvägen innan han varit helt säker på att detta kunde ske utan fara för sådan trafik.

67-åringen ska också betala ett skadestånd till dödsboet och den omkomne mannens anhöriga på sammanlagt 65 000 kronor.  

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se