Linköping vill bli centrum för idrottsforskning

I Linköping håller Idrottsforskningscentrum idag sin första konferens, trots att centret egentligen inte finns ännu.

En av arrangörerna är Linköpings kommun.

- Jag kan tänka mig en del av idrottsforskningscentrets är konferenser och att sprida kunskap så det är en del av centrets uppgifter helt enkelt, säger Bengt Ohlsson (fp) kommunalråd.

Ett idrottsforskningscentrum har varit på tal i Linköping i flera år, men det finns alltså ännu inte. Trots det kommer en professor från Australien och professorerna Johnny Ludvigsson och Jan Ekstrand från Linköping att föreläsa på en konferens som sägs handla om de nya centret. Men programmet avslöjar att det snarar kommer att handla om medicinska frågor ur idrottsperspektiv.

Ingen brådska
Det var Hälsouniversitetet som tog den första kontakten med Linköpings kommun om ett idrottsforskningscentrum för några år sedan. Sedan dess har frågan utretts och nu ska en vision om verksamheten tas fram. Det kan ta sin tid men det är ingen brådska, tycker Bengt Ohlsson.

- Man måste avgöra vilken omfattning det ska ha. Egentligen är det som med allt, det har med ekonomi att göra.

Landstinget och Universitet ska med
Kommunen har avsatt flera hundratusen kronor till förberedelsearbetet, trots att forskning inte är kommunens uppgift i första hand.

- Men kommunen har ju intresse av många frågor som kommunen inte har direkt ansvar för.Nu har kommunen satsat 500 000 på det här. Annars är det ju universitetet och landstinget som har det som sin kärnverksamhet. De måste ju naturligtvis också satsa och berätta hur mycket de är beredda att gå in med, säger Bengt Ohlsson.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".