Trögt för vindkraftverk på Vikbolandet

I Norrköpings kommun finns inte ett enda vindkraftverk. Det beror inte på att det saknas intresse, på Vikbolandet finns flera som vill bygga kraftverk men det går trögt.

Kommunen skyller på att de saknar kunskap men kanske är det någotning på gång nu. Igår hölls ett möte på Vikbolandet för intresserade och kommunen ska nu ta fram en plan för hur man ska hantera vindkraften.

- Det är ett hjälpmedel för kommunens handläggning för sådana här ärenden. Man tittar på vilka förutsättningar och konflikter det kan finnas kring vindkraftverken, säger Jan-Erik Persson (s) ordförande i Vikbolandsberedningen som har i uppdrag att arbeta med lokala utvecklingsfrågor.

Intresset på Vikbolandet är stort. På mötet kom det 80 personer en är redo att investera 20 miljoner kronor för att bygga två vindkraftverk. Men nu står planerna stilla i väntan på kommunen.

- Nu håller vi ändå på att intressera sig för de här frågorna. För vår del är det här första gången vi handlägger ett vindkraftsärende.

Vad kan ni göra för att få igång byggandet av vindkraftverk?
- Det vi kan göra är den här typen av informationsmöten och kanalisera intresset och ta kontakt med kommunens handläggare.

När tror du att vi får se det första vindkraftverket på Vikbolandet?
- Det här är ganska nytt för beredningen också men det hade varit intressant att få igång någonting under det närmaste året.

Lars Anrell
lars.anrell@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista