Trafikvett viktigare än vajerräcken

Bilisterna måste få bättre trafikvett om vi ska kunna minska olyckorna på våra vägar. Därför måste förarutbildningarna göras om så att fler obligatoriska moment knyts till körskolorna och alltså sköts av experter. Det säger Nils-Petter Gregersen, forskningsledare på Väg-och transportforskningsinstitutetet i Linköping.
Gregersen är starkt kritisk till politikernas sätt att sköta trafiksäkerhetsfrågor de senaste åren. På VTI anser man därför att förarutbildningen måste göras om, så att fler obligatoriska moment knyts till körskolorna och alltså sköts av experter. För VTI:s forskning visar att dom som tar körkort privat, inte får tillräckliga kunskaper i viktiga moment som mörkerkörning, dimkörning, riskbedömning och hur samspelet med andra trafikanter går till. Föräldrar som övningskör med sina barn kan helt enkelt inte förmedla all denna kunskap. Omkring hälften av alla bilar och en ännu större andel av den tunga trafiken bryter mot hastighetsgränserna. Dessutom har allt fler inblandade i olyckor druckit alkohol, så bilisternas trafikvett har blivit betydligt sämre de senaste 20 åren, menar NIls-Petter Gregersen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".