Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sommaren tar slut i natt

Publicerat lördag 27 oktober 2007 kl 16.36
Klockan ska ställas tillbaka en timme i natt

Meteorologiskt är det höst. Natten till söndag tar sommaren slut även tidsmässigt. Många skulle nog önska att det var sommartid året om - men så lär det inte bli.

Längre tillbaka höll de europeiska länderna på och ställde om klockorna lite som de ville. Till slut tröttnade dåvarande EG på oredan och beslutade att det skulle ske vid ett och samma tillfälle, berättar Olof Hedberg, ämnesråd på näringsdepartementet med sommartid som specialområde.

-Det är upp till varje land att bestämma vad som är normaltid, däremot ska klockorna ställas om samtidigt så att tidtabeller funkar och så att de som jobbar vid gränserna har samma villkor för sina arbeten.

Tidsskillnad
I Sverige har det vi numera kallar vintertid varit normaltid sedan 1870-talet. För att ändra normaltiden krävs ett riksdagsbeslut.

-Skulle vi i Sverige, trots att vi inte får det, hålla oss ensidigt till en tid skulle vi under halva året få en tidsskillnad på två timmar till stora delar av Europa, konstaterar han.

Någon rörelse inom Europa för att bara ha en tid finns inte, enligt Olof Hedberg.

Förklaringen ligger i att vi eftersträvar att klockan ska vara tolv när solen står i söder.

Engagerar
De allra flesta tycker nog också att det är ganska trevligt att vi skiftar tid, tror han.

-På vintern, när dagarna är korta, är det som viktigast att det är ljust vid tolvtiden. På sommaren när det är ljust dygnet om är det inte så noga.

Att frågan engagerar människor märks inte minst när det är dags att ställa om klockan, säger Olof Hedberg som tycker att det är en rolig sakfråga att ha ansvar för.

Själv har han vid det här laget inga problem med hur klockan ska ställas om:

-Det är som någon här i huset säger: Man ställer fram trädgårdsmöblerna på våren och ställer tillbaka dem på hösten.

TT

FAKTA: VINTERTID OCH SOMMARTID

Vintertid är normaltiden i Sverige sedan 1870-talet. Sommartid infördes 1980. EU har samordnad sommartid sedan 1996. Sedan 2001 infaller vintertiden sista helgen i oktober. Sommartiden införs sista helgen i mars. USA, Kanada och Kuba går tillbaka till vintertid 4 november.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".