Nya praktikplatser i Linköping

Linköpingsbor som är dåliga i svenska språket eller har ett annat handikapp på arbetsmarkanden ska få möjlighet att göra praktik på arbetslatser inom Linköpings kommun.

Kommunen inrättar nästa år 300 nya praktikplatser, varav två tredjedelar ska gå till invandrare och flyktingar.

Praktiken blir specialanpassad efter varje praktikant och kostar inte kommunen något extra i löner eftersom praktikanterna redan har sin försörjning på annat sätt, till exemepel genom socialbidrag. Avsikten med praktikplatsrna är att fler än idag i den här gruppen ska få riktiga jobb snabbare, säger Agneta Nordén som jobbar med frågan på utbildningskontoret:
- Det här är för att behovet är så stort, och för att det är schysst av kommunen att går före och visa vägen, säger hon. Förutom att man får språkerfarenhet och språkinlärning så får man ju också en erfarenhet från en arbetsplats, menar Agneta Nordén vidare. 

Hon tror dessutom att de nya praktikplatserna kan passa in i tomrummet efter de så kallade plusjobben, som försvann med den socialdemokratiska regeringen:
- Och där har vi ju fört en diskussion om grupper med personer som behöver komma ut i arbetslivet i lite anpassade former, så att vi tror att det här kan passa in i det utrymme som plusjobbet skapat, säger Agneta Nordén till sist.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".