Fler poliser på krogen på helgerna

Antalet fall av misshandel utomhus har ökat och därför inleder polisen nu en rikstäckande kampanj för att få bukt med problemet. Från 1 november till 31 januari kommer fler poliser att finnas ute på stan och i närheten av krogar och resturanger.

- Rent konkret så är det att vår närvaro har ökat och vi kommer att fortsätta att ha fokus på det, framför allt på fredagar och lördag. Vi kommer att göra tidiga ingripanden för att förhindra våldet, säger Lars Delleskog biträdande chef på närpolisen.

Samarbete med vakter och krögare
Polisen i Östergötland har under en längre tid redan arbetat med de krogrelaterade våldet. Satsningen nu är en del i en nationell kampanj för att minska antalet misshandlar utomhus och det är framför allt i närheten av uteställen som problemen finns. Allt som oftast är förövarna och offren påverkade av alkohol.

Redan nu samarbetar polisen i Östergötland med krogvakter och krögare för att kunna stävja bråk så tidigt som möjligt. Även tillsynen av krogarna har skärpts.

- Det ska vara ordning inne på resturangerna säger, Delleskog.

Bättre belysning
Vidare samarbetar polisen med kommunerna. I Linköping har utomhusbelsyning förbättrats på vissa platser för att öka risken för bråkstakar att bli upptäckta. Ingen ska behöva vara rädd för att gå på krogen, säger Delleskog.

- Det här är ett långsiktigt arbete där jag hoppas att vi kan få ner antalet misshandlar så att vi får en dräglig utomhusmiljö för folk som vill gå ut och roa sig eller på olika sätt vistas utomhus. Det är vårt yttersta mål som vi tillsammans med andra säkerligen kommer att kunna lösa, säger Delleskog.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".