Rekordstort ekomål

Ett rekordstort åtal om ekonomisk brottslighet ska snart upp i Linköpings tingsrätt. 31 personer står åtalade och för erfarne, vice chefsåklagaren Jonas Strömberg i Linköping är det rekord.

Han säger att arbetsbördan för åklagarna i Linköping har ökat markant på senare tid, en utveckling som även märkts på tingsrätten, vilket vi berättat om tidigare.

Jonas Strömberg, vice chefsåklagare i Linköping som har hand om utredningen, säger att utgångspunkten är att man har fått ett tips från finanspolisen att det har omsatts väldigt mycket pengar i kontanter:
- Och sedan har vi följt penningströmmarna och uppmärksammat att de använts i olika sammanhang som inte är lagliga, berättar Jonas Strömberg vidare.

Polis och åklagare tror att pengarna använts för att dölja svarta anställningar och undanhålla skatt. I något fall ska det också handla om bolagsplundring. Det handlar om många miljoner kronor. Affärerna ska ha skötts nästan enbart inom Sverige, med en 58-årig östgöte som gemensam nämnare i penningströmmen.

Målet kommer att ta flera månader att reda ut under rättegången i tingsrätten, säger åklagare Jonas Strömberg. Han tycker att målet är FÖR stort:
- Egentligen vill vi inte ha så här stora ärenden, för det blir bara otympligt, menar han, men det gick inte i det här fallet.

Ökad arbetsbelastning

Och JOnas Strömberg håller med personalen vid tingsrätten, som säger att arbetsbelastningen på senare tid ökat markant och att ärendena blivit mer omfattande med fler åtalade, fler häktade och fler drabbade målsäganden.

Ärendeinströmningen hos åklagarna har ökat 23-24 procent. Men snart kan det bli bättre, tror Jonas Strömberg, för det pågår en utredning om hur eko-åklagarna kan få nya förutsättningar:
- Det kommer att hända saker framöver. Tillsvidare får vi rikta in oss på att angripa de fall som vi ser där det pågår ekonomisk brottslighet, konstaterar han.

Men eftersom polisen fått mer resurser så är det trots allt större risk att bli upptäckt idag om man sysslar med något olagligt, säger Jonas Strömberg:
- Att det på åklagarsidan är lite dåligt med resurser just nu, det är en annan sak, säger han.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".