Nya vindar ska blåsa på KK i Motala

Landstingsstyrelsen beslutade idag att även kvinnokliniken på Motala lasarett ska privatiseras. Ett besked som välkomnas av de anställda.

- Vi tycker att det är bra med en privatisering och det var ju 90 procent av dem som svarade på enkäten som var positiva, säger barnmorskan Ann Sandberg.

Inför landstingsstyrelsens beslut gjordes en undersökning bland de anställda på kvinnokliniken och där var alltså de allra flesta positiva till att driva verksamheten i privat regi.

Svikna av landstinget
2004 blev Motala lasarett av med förlossningen, BB och den gynekologiska slutenvården. På kvinnoklinken känner man sig svikna av landstinget och efter dagens besked så hoppas man på förändringar.

- Att man ska kunna utveckla verksamheten på ett annat sätt än vad som görs idag. Man får helt andra friheter, sägeer Barnmorskan Anna Simonsson.

- Att det finns en bra vård för kvinnor i det västra distriktet. Det är det man känner hela tiden. Ju mer som tas ifrån oss ju svårare är det att upprätthålla en bra verksamhet så att det kommer våra kvinnor till gagn också, inte bara dem i Östra och Centrala länsdelen, säger sjuksköterskan Åsa Franzén-Salminen.

Nya vindar ska blåsa
Kvinniklinken läggs nu till i den upphandling av vård på Motala lasarett som redan inletts och beräknas vara klar i juli 2008. Något man ser fram emot på kliniken.

- Jag tycker det är dags för lite nya vindar att blåsa i det här distriktet. Det tror inte jag försämrar kvinnovården här, tvärtom, säger Ann Sandberg.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".