Höjda avgifter för smutsiga djur

Från årsskiftet höjs kostnaden för denlantbrukare som lämnar gödselsmutsiga djur till slakt. Höjningen är en direkt följd av Livsmedelsverkets larm för en tid sedan om bristande hygien på många av landets slakterier, bland annat på Scan i Linköping.

Från årsskiftet fördubblas kostnaden till mellan 400 kronor och 2000 per djur som är nedsmutsade av gödsel när de lämnas till slakt. Bakgrunden är de Livsmedelsverkets granskning där man tidigare upptäckt att farliga bakterier från gödsel kommit i kontakt med slaktkroppar.

Tarmbakterier i Linköping
Ett av de slakterier där myndigheten upptäckte Ehec-bakterier på slaktkropparna, något som kan ge svåra maginfektioner och blodiga diaréer hos människor var på Scan i Linköping.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, välkomnar höjningen och menar att det är upp till köttproducenterna att hålla djuren på ett bra sätt och på så sätt slippa avdrag för smutstiga djur.

- I moderna och lättskötta anläggningar så är det inga problem att hålla rena så det blir inga avdrag. I äldre anläggningar krävs det mer jobb att hålla djuren rena när de är uppbundna och står på gåspallar, säger Anders Johansson ordförande för LRF i Östergötland.

Blir det inte orättvist för de lantbrukarna som inte har råd att bygga om sina gårdar?
- Vi kan inte hålla på och slita i våra gamla anläggningar år ut och årtionden in utan det måste förnyas och i takt med att det förnyas så tror vi att det här problemet är väldigt litet.

Nej, att hålla djuren rena så att de inte är smutsiga av gödsel är enligt Anders Johansson inget problem om man har bra anläggningar och en god djurskötsel. Det är inte mer än rätt att de som inte klarar av hygienkraven straffas för det säger han. Hellre det än att alla köttproducenter får dela på kostnaderna.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Läs också:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".