Flerårigt fängelsestraff efter grov misshandel

En 29-årig Linköpingsbo dömdes idag till tre och ett halvt års fängelse för grov misshandel. Det var i slutet av september i år som mannen överföll sin före detta flickvän. Vittne till misshandeln blev parets tvåårige son. 

Överfallet skedde i kvinnans hem strax utanför Linköping i samband med att mannen skulle återlämna sonen, som han haft över dagen.

Kraftigt struptag
I rätten berättade kvinnan hur han plötsligt kastade sig över henne så att hon hamnade på golvet. Han ska sedan ha tagit ett så kraftigt tag om kvinnans hals att hon för en stund förlorade medvetandet. 

Själv nekar mannen till brott och hävdar att kvinnan kan ha åsamkat sig skadorna själv i syfte att ta sonen ifrån honom, men den förklaringen tror inte rätten på.

Inte mordförsök
Däremot döms mannen inte för mordförsök, som åklagaren yrkade på. Detta eftersom rätten inte anser att det med säkerhet går att slå fast att hans uppsåt verkligen var att döda kvinnan.

Istället fälls han alltså för grov misshandel och utöver fängelsestraffet ska han också betala ett skadestånd till kvinnan på 68 000 kronor.

Efter avtjänat straff ska 29-åringen också utvisas ur landet.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".