Pippi och Joker ska hjälpa polisen

Polisen i Östergötland har fått två stycken kriminalsökhundar. Hundar som bland annat ska söka efter drunknade personer.

Tidigare har man vid behov behövt låna in hundar från Stockholm, men det slipper man nu alltså i framtiden.

- Det är ett sätt att utvidga vår verksamhet. Hunden har ju en näsa som är helt otrolig, inte ens vi som sysslar med det här kan fatta hur bra lukt en hund har. Det är ju ett hjälpmedel polisen har, och det måste vi utnyttja så mycket det går, säger Torgny Hultin som är chef för hundenheten på Polisen i Östergötland.

Hundarna, som heter Pippi och Joker, ska användas när man söker efter försvunna personer, både i vatten och på land. De ska även kunna hitta blodspår, allt för att underlätta arbetet för kriminalteknikerna. Tidigare har man fått ”boka” och låna in hundar i från Stockholm, men det slipper man alltså nu.

- Det finns inga kriminalsökhundar norr om Stockholm, så de måste ju även hjälpa till uppåt i landet. Vi har märkt att när vi behöver deras hjälp så har det kanske blivit en framförhållning på flera veckor. Det slipper vi nu, säger Torgny Hultin.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".