Järnvägsutbyggnad döden för Göta kanal

Den planerade nya järnvägsbron inne i Motala, där ett nytt tågspår ska dras, kan bli Göta Kanals död som turistattraktion.

Det anser konstnären och debattören Bengt Olson i Sjötorp längs kanalen på västgötasidan i en debattartikel och han skräder inte orden.

- Detta är ett helgerån mot svenska arbetare som symbol.

Många tiotusen människor byggde för hand Göta kanal under mer än 20 års tid. Kanalens 175-årsjubileum har firats i år, samtidigt som Banverkets planer på dubbelspår mellan Mjölby och Motala och en ny järnvägsbro inne i Motala går framåt.

” Tar ingen hänsyn till båtarna”
Men många är starkt oroade över planerna. Oron gäller främst bullret men också att den nya bron inte ska kunna öppnas tillräckligt ofta för båtarna på kanalen eftersom tågtrafiken kommer att öka kraftigt med det nya spåret.

Bengt Olson bor sommartid i Sjötorp vid Göta kanal i Västergötland och han tror att planerna som de ser ut nu blir slutet för Göta kanal.

- Den dagen då dessa enorma tåg kommer att rusa fram så tar inte de någon hänsyn till några båtar.

Olson har skickat sin syn på riskerna för kanalens framtid till bland annat minsitrar i regeringen. Han säger att många inte känt till vilka konsekvenser det nya dubbelspåret kan få för båttrafiken på kanalen.

Sök stöd från EU
Nu vill han att Sverige vänder sig till EU för ekonomisk hjälp. För det finns alternativ till järnvägsbron i Motala, en högbro över sjön Boren eller en tunnel under Motala.

- Om inte Sverige har en ekonomi så att vi klarar detta så ska vi vända oss utåt och ta den hjälpen för det här är en rikedom för Europa.  Jag menar herregud, finns det något finare att bjuda turister på i Sverige än Göta Kanal, finns det något finare?

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".