Södergården - årets äldreboende

Det privata äldreboendet Södergården i Norrköping har utsetts till årets äldreboende av Sveriges pensionärers riksförbund.

Boendet som består av en demensavdelning och två sjukhemsavdelningar ligger i Hageby och har plats för 35 åldringar.

I juryns motivering står det bland annat att personalen har geriatrisk utbildning och ger de boende en flexibel och individuell omvårdnad. Samt att alla lägenheter har egen uteplats i markplan och att de natursköna omgivningarna ger möjlighet till en trygg utevistelse.

Karin Nersing 91år som bor på Södergården blev glatt överraskad över utmärkelsen.

- Jag tycker det var fantastiskt roligt, väldigt roligt och säkert befogat. Jag har förvisso aldrig varit på något äldreboende förut så jag har inget att jämföra med.

- Vad är det som är så bra med att bo här?

- Personalen är jättebra, man kan inte säga att maten är fantastiskt bra, men den är inte dålig.

Johan Hegelius som är verksamhetschef på Södergården tror att receptet på framgång handlar om bra personal, och att det är största anledningen till att de fick utmärkelsen årets äldreboende.

- Det har i princip varit samma personal här sedan 1994, då boendet startade. Personalen känner ett stort engagemang och månar om de boendes bästa, säger Hagelius.

Den 14 november kommer utmärkelsen att delas ut.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".