Krav på nyöppning av tingsrätten i Motala

I slutet av 90-talet las flera mindre tingsrätter i landet ner. Nu höjs allt fler röster för att åtminstone en del av dem, bland annat den i Motala, ska öppnas igen.  

- Idag finns det en vaktmästare och en kanslist i Motala. Jag menar att man borde ha en avdelning med en domare och ha regelbunden verksamhet där, säger Andreas Norlén (m), riksdagsman från Motala.

Andreas Norlén, som är jurist och sitter som ersättare i riksdagens justitieutskott är inte ensam om att vilja se en fullt fungerande tingsrätt i Motala igen. Nyligen skrev flera advokater i Motala till till justitieministern i frågan. Själv stödjer sig Norlén på ett riksdagsbeslut: 

- Riksdagen har ju sagt att det ska vara en kansliort för Linköpings tingsrätt i Motala och då tycker ju jag att det ligger lite i det beslutet att det ska vara en fast bemanning där också.

Det var runt millenieskiftet som mindre tingsrätter i landet började slås samman med större. I Östergötland försvann Mjölby tingsrätt helt och tingsrätten i Motala hålls numera enbart öppen för förhandlingar vid behov. I somras kom en utvärdering av sammanslagningarna på riksnivå och Andreas Norlén är kritisk:

- Man har inte tillräckligt värderat behovet av närhet i rättsväsendet från medborgarnas sida utan man har bara tittat på påstådd effektivitet och samordningsvinster och jag menar att det kan ifrågasättas, säger han.

På justitiedepartementet kommer det nu att göras en grundlig genomgång av domstolarnas framtida organisation.

- Min ingång i det här är ju att det är viktigt med domstolar på olika platser i landet och att man inte går vidare med en ökad centralisering, säger Andreas Norlén.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".