Ann-Sofi Andersson och Sanna Turesson de äldsta döttrarna i Familjelycka

Familjelycka på Östgötateatern

En komedi med hundra år på nacken har i morgon lördag premiär på Östgötateatern. Pjäsen Familjelycka är skriven av Anne Charlotte Leffler. På 1800-talet var hon en en av Sveriges främsta författare, men har i likhet med många andra kvinnliga dramatiker från den tiden sedan fallit i glömska.

- Jag tycker hon är briljant, leve Anne Charlotte Leffler, hon är skitgrym, säger regissören Gustav Deinoff.

Familjelycka är den tredje uppsättningen inom Östgötateatern och Riksteaterns satsning Spets som lyfter fram och visar att det även fanns kvinnliga dramatiker i slutet av 1800-talet som spelades lika mycket som Strindberg.

- Dialogen är liksom exakt. Allting som finns i pjäsen finns där av en anledning och karaktärerna är perfekt utmejslade, säger Gustav Deinoff.

Temat detsamma som idag
Anne Charlotte Leffler blev bara 43 år gammal och skrev Familjelycka ett år före sin död 1891.

- Även om det är hundra år sedan är temat detsamma när det gäller att arbeta mot orättvisor till exempel, säger Gustav Deinoff.

Då liksom nu strider unga för sina saker, som de tycker är viktiga, men som en äldre generation inte förstår sig på och där olika värderingar krockar med varandra.

Rappare och hiphop
Äldsta dottern Hilma vill gifta sig med en man som har ett barn från ett tidigare förhållande, mellansystern Sally lånar pengar av sin bror för att kunna studera i hemlighet och lillasystern Lolo slukar romaner och smiter iväg till teatern.

Tre akter av realationskomedi bryts av med dans till kvinnliga rappare och hiphopartister från idag.

- Innan och mellan akterna så får rollerna leva ut hela sitt register i de här danserna. Det är jättekul och funkar skitbra. De får dansa loss i sina 1800-talskostymer säger Gustav Deinoff. 

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".