1 av 2
IFK Norrköpings tränartrio nästa säsong. Från vänster Sören Cratz, Mats Jingblad och Sulo Vaattovaara.
2 av 2

Jingblad fortsätter som huvudtränare

Sören Cratz blir assisterande tränare i IFK Norrköping, tillsammans med Sulo Vaattovaara. Det kom fram vid en presskonferens i Norrköping nu på eftermiddagen.

Mats Jingblad får titeln fotbollschef men blir också kvar som huvudtränare för klubben.

- Ja, det är jag och allt annat som sagts stämmer inte.

Mats Jingblad kvar som huvudtränare men med lite mer adminstrativa sysslor som spelartruppen och kontrakt. Under honom kommer alltså Sören Cratz tillbaka till Norrköping en stad han lämnade ör tretton år sedan. Sedan dess har han varit huvudtränare i flera allsvenska klubbar men nu blir han alltså assisterande.

- Jag tror faktiskt att det kan vara bra när man har jobbat så länge som huvudtränare som jag har gjort att få en ny roll få tänka till lite, att vara ett team för ibland är man ganska ensam som huvudtränare. Vi är på heltid alla tre man kan sitta hela dagarna och prata fotboll så det känns mycket, mycket bra, säger Cratz.

Behövde ingen betänketid
Sören Cratz tränade IFK Norrköping under början av 1990-talet då tog IFK bland annat ett silver då var Sulo Vaattovaara lagkapten nu förenas de två som assisterande tränare i klubben tretton år efter att Cratz lämnade klubben. Att lämna Västerås som han tränat den gångna säsongen var ett lätt val

- När Mats ringde och erbjöd mig det här så var det väldigt lätt att säga ja. Det var väldigt kort betänketid.

Under 2000-talet har Cratz bland annat hunnit med att ta SM-guld med Hammarby och även träna Helsingborg i allsvenskan. Mats Jingblad är nöjd med att ha forne tränarrivalen Cratz i tryggt förvar under sig.

- Ja, det känns ju jättebra. Sören är en hängiven och entusiastisk fotbollsledare som kommer att tillföra mycket till vårt lag, säger Jingblad.

Silver med IFK 1984
Med sin nya tränartrojka hoppas IFK Norrköping att kunna ge spelarna mer individuell träning och dessutom hinna spionera mer på sina kommande motståndare.

Första gången Sören Cratz kom till Norrköping var 1984. Då som nu var de nykomlingar i allsvenskan och då gick det bra för laget.

- Vi gick till SM-final som nykomlingar och förlorade mot IFK Göteborg men det var ju en skräll då.

Han är entusiastisk över att vara tillbaka i Östergötland och Norrköping.

- Norrköping är ju ett allsvenskt lag. Jag har ju som östgöte inte mått bra de här åren som IFK inte varit i allsvenskan. Det är klart att IFK Norrköping ska spela i allsvenskan sen hur högt vi kommer beror ju på oss ledare och framför allt på dem som drar på sig tröjorna. Man får inga poäng gratis för att man heter någonting utan det är vad som finns innanför tröjorna som avgör.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".