1 av 2
Ingenjör Fredric Botvidsson vid vattenledningsbyte i Oxelbergen, Norrköping.
2 av 2

Vatten för miljontals kronor försvinner

Dricksvatten för över tio miljoner kronor förvinner spårlöst ifrån de östgötska vattenledningarna varje år.

I hela Sverige handlar det om värden för över 100 miljoner kronor.

Det visar en kartläggning som Sveriges Radio har gjort.

De största svinnet i Östergötland finns i Norrköping där över fyra miljoner liter dricksvatten läcker ut eller försvinner på annat sätt varje år.

I genomsnitt så försvinner nästan en fjärdedel av allt dricksvatten som produceras i kommunernas vattenreningsverk i Sverige. I Östergötland skiljer det sig mycket från kommun till kommun. Norrköping är alltså värst med hela 30% svinn som kommunen inte får betalt för, omräknat i pengar rör det sig om över fyra miljoner kronor per år.

Stora skillnader mellan kommunerna
Linköping ligger jämfört med städer i samma storlek bland de bästa i landet med ett svinn på endast 10%. Motala och Finspång förlorar ungefär en miljonkronor per år och Finspång uppger att de skall ta krafttag för att minska på svinnet.

De mindre kommunerna som Ydre och Kinda har inte så stora läckage utan förlorar endast hundra till tvåhundra tusen kronor per år, men det beror främst på att det kommunala dricksvattennätet inte är så stort i och med att många har egna brunnar.

Tickande bomb
I de kommuner, däribland Ydre, där det finns gamla gjutjärnsledningar kvar har man ett annat problem. Leif Åke Tollarp som ansvarar för VA frågor i Ydre säger att även om det bara är en tiondel av ledningarna som är av järn så kan de ställa till stora problem, han kallar dem en tickande bomb.

- De här järnrören kommer inte överleva det närmsta decenniet, det kommer bli mer och mer problem med dem, säger han.

Sårbart system
De omfattande brotten på ledningar i Norrköping som ställde till problem i somras då många hushåll i centrala delen av staden blev utan vatten har fått kommunen att inse att systemet med många små difusa läckage med risk för större ledningsbrott är sårbart.

- Det var väl inte på håret, men det var lite kris där nå’n dag.

- Om ni inte vet exakt var alla läckage finns, är det någon risk för att tillexempel sjukhus blir utan vatten?

- Nej det gör det inte, vi har identifierat de kunder som är prioriterade, och dit hör bland andra sjukhus och äldreboende, så där skall det inte vara något problem.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".