Norrköpings fritidsgårdar fyller 50

Fritidsgården har haft stor betydelse för ungdomar genom alla tider. I Norrköping har gårdarna funnits i 50 år och det ska firas med föreläsningar, konserter och öppet hus.
På Stadsmuseet öppnar idag, måndag den 5 november, en utställning om fritidsgårdens historia.

I utställningen visas vilken betydelse verksamheten haft för ungdomar genom alla tider. Tio personer berättar sin historia om tiden på fritidsgården och personliga saker får symbolisera berättelserna.

Och fritidsgården är en frizon som betytt mycket för unga personer, det berättar Anders Karlin som är intendent på Stadsmuseet:
- Där kunde man känna sig trygg och det är en plats som har påverkat att göra vissa livsval senare i livet. Men det är också en plats att träffa kompisar och har kul, och lära sig saker, menar Anders Karlin.

Den första fritidsgården i Norrköping öppnade 1957 på Trädgårdsgatan 39 och kom att kallas T39. I början var gårdarna föreningsdrivna men efter ett par år tog kommunen över som huvudman.

Musiken

Musiken har alltid varit viktig på fritidsgårdarna. På 50-, 60- och 70-talen var det mycket livemusik, under 80-talet är det många själva som börjar spela och många har väl upplevt sin första tryckare på något av alla diskotek som fortfarande anordnas på fritidsgårdarna. Fritidsledarna har också haft en viktig roll för ungdomarna, berättar Anders Karlin vidare:
- En fritidsgård är ju ett ställe som man själv väljer att gå till och de vuxna där får ju ett väldigt förtroende från de här ungdomarna, och det gäller ju att kunna mötas och få bekräftelse, att bli sedd och lyssnad på.

Efter besparing i slutet av 90-talet som gjorde att gårdar stängdes eller fick ha kortare öppettider vill kommunen nu öppna en helt ny fritidsgård i Eneby. 

Fritidsgårdarna firas i två veckor med föreläsningar, konserter och öppet hus, och Anders Karlin hoppas att stadsmuseets utställning ska få många att känna igen sig:
- Vi tycker också det är roligt att göra den här utställningen, för det är så mycket nostalgi, konstaterar han avslutningsvis.

Maria Turdén/Marie-Louise Kristensson
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".