1 av 2
Byte av vattenledningar i Oxelbergen, Norrköping.
2 av 2
Det kostar cirka en krona att producera tusen liter dricksvatten.

"Ett visst svinn av vatten naturligt"

Stora mängder dricksvatten som producereas i kommunernas vattenreningsverk läcker ut eller försvinner på annat sätt.

Bara i Östergötland rör det sig om 10 miljoner liter vatten som kommunerna aldrig får betalt för.

Men att ha ett helt tätt vattenledningsnät är varken ekonomiskt eller realistiskt eftersom det kostar mycket pengar att täta och underhålla ledningsnätet. Det säger Bo Ruthberg på Sveriges kommuner och landsting.

Kostnaderna för det dricksvatten som försvinner varje år i de östgötska kommunerna läggs på räkningen för vattnet som alla kunder betalar.

Orealistiskt att ha ett helt tätt nät
Hur mycket vatten som läcker ut eller försvinner på annat sätt varierar stort mellan kommunerna och rör sig mellan 10 - 30%. Men att ha ett helt tätt nät är orealistiskt enligt VA chefer och organisationer vi varit i kontakt med, tillexempel Leif Åke Tollarp, ansvarig för VA frågor i Ydre.

- Jag skulle vilja påstå att ett utläckage på 10% är naturligt.

Men problemet är att i många kommuner läcker det betydligt mer än så. Norrköping producerar sammanlagt 14 miljoner kubikmeter vatten per år men får bara betalt för 10 miljoner kubikmeter, nära fyra miljarder liter vatten läcker alltså ut.

Låga produktionskostnader
Fredric Botvidsson på Norrköping vatten säger att kostnaden för att rena och distribuera vatten har varit så låg så att man inte har brytt sig om läckaget, man har helt enkelt inte ansett att det har varit värt att åtgärda läckorna.

Men med stigande priser på bland annat elektricitet som behövs för att pumpa runt vattnet tar man nu krafttag för att minska läckaget. Bland annat säter man upp fler mätare för att mäta flödet vilket då kan visa var det kan finnas läckor, men man går också ut till allmänheten för att få tips.

- En del av de tips vi har fått in har varit rena lyckoträffar och har lett till att vi stoppat läckor. Vi kommer gå ut mer i annonser och vill ha in mer tips, säger Fredric Botvidsson på Norrköping vatten.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".