S kritiserar regeringens försvarbudget

Än är sista ordet inte sagt om Saab Underwatersystems i Motala. Det sa ordföranden i riksdagens försvarsutskott Anders Karlsson (s) när han idag besökte Motala med sina utskottskollegor.

- Man borde gå i den andra ordningen och göra en utredning först och utreda vad det är för besparingar som man behöver göra på försvaret. När man har gjort det pekar man sen ut de områden där man ska göra besparingar, säger Anders Karlsson.

Frågan är så viktig att regeringen borde kallat till partiöverläggningar om försvarsbudgeten, tycker Karlson.

-  Då kunde vi gå gemensamt till riksdagen och säga hur vi tycker.

Tycker du att regeringen skött frågan dåligt?
- Det är det minsta man kan säga. Det är uruselt skött. Det har reducerats till en budgetfråga och en excelfil på finansdepartementet istället för att man ser till rikets säkerhet.

På Saab Underwater Systems i Motala arbetar runt 170 personer. En stor del av dem är involverade i utvecklingen av en ny undervattensfarkost till det svenska försvaret. Men regeringen tycker att projektet är för dyrt och försvaret ska spara pengar. I budgeten pekades projektet ut som ett av de som ska stoppas något som äventyrar hela fabriken.

-Vi gör vad vi kan för att det här inte ska verkställas. Vi vill ha analysen först och sen ser vi vad som ska göras och då är det inte alls säkert att det är den här verksamheten som läggs ner.

Sista ordet inte sagt
Han påpekar att socialdemokraterna i sin budget ger försvaret 350 miljoner kronor mer för att man ska hinna undersöka vilka projekt som behövs innan man sparar pengar. Sista ordet är inte sagt, tror Anders Karlsson.

- Det hoppas jag inte utan vi gör vad vi kan men sedan faller ju klubban i riksdagen och då får vi se vad det utmynnar i. Men regeringen har ju pekat ut den här verksamheten.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".