Nils Liedholm död

Den siste ur trion Gre-No-Li har gått ur tiden. Valdemarsvikssonen Nils Liedholm dog på måndagen, 85 år gammal, i sitt hem i Italien.

Han uppmanades att börja idrotta för att han var för klen. Nils Liedholm växte ut till en av svensk fotbolls största spelare genom alla tider. Och i Italien är han minst lika hyllad för sin ledargärning.

Enligt Italienska Gazzetta dello Sport och Aftonbladets nätupplaga avled den svenske fotbollslegendaren på måndagen. Nu sörjs han i två länder.

Att det skulle bli någonting extra av den lille fräknige killen från Valdemarsvik fick Nils Liedholm själv reda på vid ung ålder. Så här sade han i en TT-intervju från 1999:

-I närheten av där vi bodde fanns det alltid ett stort antal zigenare som vi passerade nästan dagligen då vi skulle gå de fem kilometerna in till samhället. Mamma brukade ge dem pengar och en dag fick hon erbjudandet om att bli spådd. Spådamen tittade på mig, som då var liten och mycket fräknig, och konstaterade att ”Den pojken en dag skall resa ut i världen och bli rik”.

Hans första lag på den resan blev Järnvägsgatans IF.

-Då jag flyttade till Valdemarsvik som tioåring hade grabbarna på Järnvägsgatan ett lag och jag började spela med dem varje kväll. Men jag började snart också med andra sporter. Jag var nämligen rätt klen och doktorn som hade undersökt mig sa att ”han skall göra alla idrotter” så snart höll jag också på med längdhopp, tresteg, kula, höjd, spjut, löpning, bandy och skidåkning, sade Liedholm i en TT-intervju i samband med sin 80-årsdag.

Till slut valde han fotbollen före bandyn, men det var trots läkarens rekommendation inte självklart att Liedholm skulle bli idrottsman. Fadern såg till en början inte med blida ögon på sonens fotbollskarriär.

-Jag förstår honom för vi levde i en annan tid då än nu. Han tyckte jag skulle vara med och hjälpa till hemma i stället för att hålla på med fotboll men redan innan vi vann OS-guldet 1948 hade han ändrat sig. Då var han stolt över sin son.

Gre-No-Li
Efter OS-guldet i London tog karriären fart. Han flyttade till Italien med Gunnar Nordahl och Gunnar Gren. Tillsammans bildade svenskarna den klassiska innertrion Gre-No-Li. Liedholm spelade 359 matcher för Milan och gjorde 81 mål för klubben. Han vann den italienska ligan fyra gånger under 50-talet och fick smeknamnet Il Conte, Greven, för sitt eleganta rörelsemönster på planen.

Det var Liedholm som styrde spelet och ryktet säger att det tog honom två år i Milan innan han slog sin första felpassning.

Sportkommentatorn och förbundskaptenen Rudolf ”Putte” Kock sade en gång att ett lag med elva Liedholm i laget skulle vara oslagbart.

I landslaget räckte en Liedholm till ett OS-guld och ett VM-silver. Liedholm fick inte så många chanser att spela i landslaget då han tidigt blev proffs, men till VM på hemmaplan 1958 togs proffsen åter med i uppställningen. Liedholm var lagkapten för det blågula lag som tog sig fram till final mot Brasilien. Liedholm sköt 1-0-målet i finalen då Sverige var världsmästare under några få minuter. Brasilien vann till slut finalen med 5-2.

Liedholm gjorde totalt tolv mål på 23 landskamper.

Stor ledare
Utanför planen var Liedholm nästan lika framgångsrik. Han ledde Milan till en seger i serie A (1979) och vann även serie A med Roma 1983. I Rom fick han smeknamnet Il Barone (Baronen), utöver ligatiteln förde han också Roma till cuptitlar 1980, 1981 och 1984.

På måndagen somnade Nils Liedholm in efter en lång tids sjukdom. Den siste ur trion Gre-No-Li har gått ur tiden.

Nils Liedholm ska begravas i hemstaden Cuccaro på torsdag. Sörjd i Sverige och Italien, men saknad av en hel fotbollsvärld.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".