Fredrik Rydmyr

Svårt få hjälp för homosexuella som misshandlas

Homosexuella män som misshandlas av sina partners har svårt att få professionell hjälp i Östergötland, det uppmärksammas i en examensuppsats vid Linköpings universitet.

Kunskapen om homo- bi- och transsexuella personers levnadsvillkor är även enligt RFSL bristfällig hos myndigheter och sjukvård, vilket gör att homosexuella män som utsätts för våld i hemmet ofta inte får den hjälp de behöver.

Fredrik Rydmyr vill genom sitt examensarbete synliggöra problemet med honosexuella män som blir slagna i hemmet:
- Många gånger när man hör att någon blir misshandlad av sin parner så tänker man genast att det är en kvinna som blir misshandlad av sin man, det läser man ju dagligen, men aldrig att det är en man som blir slagen av sin man, konstaterar Fredrik Rydmyr.

Och Karin Holmberg, samordnare på RFSL:s nationella brottofferjour i Stockholm, känner väl igen situationen. Enligt henne handlar det i första hand om bristen på kunskap om homo- bi och transsexuellas levnadsvillkor:
- Det är slumpen som avgör. Kommer du upp en dag till en verksamhet där det den dagen finns en person som kan de här frågorna och jobbar med det här och har ett intresse då får du hjälp. men kommer du fel dag så är det inte en person där som hjälper dig. Det är ett upplysningsarbete hela tiden, menar Karin Holmberg.

Fredrik Rydmyr menar att det idag finns många som lider i det tysta och inte vet vart de ska vända sig:
- Jag gör det här för att belysa att problemet finns, och för de utsattas skull visa att det finns lite hjälp att få. Men det finns inte mycket än, och det är väl det jag vill förändra, säger han avslutningsvis.

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".