Bengt-Åke Bengtsson, Boxholms AB.

Oklart om ansvar för sanering

Många företag kan tvingas betala för sanering av gamla miljösynder de själv aldrig orsakat.

Naturvårdsverket medger nu att det finns oklarheter kring hur långt ansvaret för att sanera förorenad mark skall drivas, och efterlyser prejudicerande domar.

Enligt miljölagstiftningen kan ett företag eller en markägare tvingas betala för sanering efter gamla miljöföroreningar som skett för upp till 40 år sen. Oavsett om man själv orsakat problemen eller inte.

Tvist om ansvar i Boxholm
På flera håll i landet har det nu lett till tvister om hur långt ansvaret egentligen ska drivas. Ett exempel är företaget Boxholms AB i Östergötland som riskerar få sanera mark man aldrig ägt eller använt på grund av att man köpte själva företagsnamnet av en tidigare markägare.

Kjell Färnkvist på Naturvårdsverket medger att oklarheterna ikring hur lagen ska tillämpas skapar problem.

- Det finns några fall som har hakat upp sig. Tillsynsmyndigheterna är lite för försiktiga att ta till med åtgärder mot de som är ansvariga, de känner av den här osäkerheten, säger Färnkvist. 

Länsstyrelsen kräver lagändring
Länstyrelsen i Östergötland som driver saneringsfrågorna har själva reagerat och har nu begärt att regeringen ändrar lagen. Men Naturvårdsverket säger att det istället handlar om att få fram prejudicerande domar som kan bli vägledande. Men att man skulle gå för hårt fram idag håller inte Kjell Färnkvist med om.

- Vi tycker att vi gör den riktiga tolkningen i lagstiftningen, men det skulle vara enklare att tolka det här om det fanns vägledande domslut på det här området.

Daniel Rundqvist, Ekot
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".